facebook twitter instagram issuu linkedin research gate youtube ustv

Briefing prasowy z udziałem ekspertów UŚ poświęcony tłustemu czwartkowi

5 lutego 2013 r. o godz. 10.30 w auli im. Kazimierza Lepszego w rektoracie Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach odbędzie się briefing prasowy z udziałem ekspertów UŚ poświęcony tłustemu czwartkowi, który w tym roku przypada na 7 lutego. W spotkaniu udział wezmą dr Jacek Kurek z Instytutu Historii UŚ, który opowie o historycznej i kulturowej genezie tłustego czwartku, jak ten dzień wygląda w innych krajach, a także o akcencie „walki” postu z karnawałem oraz dr hab. Agnieszka Mrozik z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ, która wyjaśni, jak duża ilość tłuszczu wpływa na nasz organizm, na jakich tłuszczach najlepiej smażyć pączki, które tłuszcze są najzdrowsze, ile kalorii ma pączek, a także jak sobie poradzić, gdy słodkości zjemy za dużo.


O wydarzeniu napisał serwis „gielda-inwestora.pl” w artykule pt. „Pączki – symbol tłustego czwartku, ozdoba karnawałowego stołu”. (08.02.2013)

Skróty

Copyright © 2001-2019
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Wszelkie prawa zastrzeżone.